Tarihte bugün neler oldu: 5 Kasım

Tarihte bugün neler oldu: 5 Kasım
5 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu?

1638: 4. Murat komutasındaki Osmanlı Ordusu, Musul’a girdi. Uzun bir aradan sonra Doğu’ya sefer düzenleyen Osmanlı, Dördüncü Murat komutasında, Irak’ı Bağdat ile beraber alarak Ortadoğu’nun tamamına hâkim olacaktı. (Osmanlı Ordusu, Musul’a girdi)

1840: Afganistan, Hindistan ve çevresini sömürgeleştiren ve bu bölgede yayılmacı bir politika izlemekte olan İngilizlere teslim oldu.

Afganistan, stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca İranlılar, Yunanlar, Araplar, Moğollar, İngilizler ve Sovyetler gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır. En son 2001’de ABD tarafından işgal edilmiştir. Ayrıca eski zamanlarda bilinmese de şimdi çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu; ABD ve Rusya’nın bu nedenle Afganistan’ı işgal ettiği bilinmektedir. (Afganistan İngilizlerce işgal edildi)

1854: Osmanlı’ya yardım etmeye gelen İngiliz-Fransız Birleşik Donanması, Kırım Savaşı’nda Rus Donanması’nı yenilgiye uğrattı. İngiliz ve Fransızlar Rusya’nın sıcak denizlere inmesini engellemek için Osmanlı’ya yardım etmekteydiler. (Kırım Savaşı)

1919: Gaziantep, Fransızlar tarafından işgal edildi. Antep halkı işgal sırasında büyük bir direniş örneği sergileyerek, hiç destek alınmadığı halde Fransızları şehirden kovmayı başardılar.(Gaziantep, Fransızlar tarafından işgal edildi)

1942: İkinci Dünya Savaşı günlerinde, Türkiye’de lokantalara ekmek verilmesi yasaklandı. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girmediği halde, savaş sırasında kıtlık düzeyinde fakirleşme yaşadı. Bunun sebebi, daha önce de ekmeği karne ile satan CHP tek parti yönetiminin vurdumduymazlığı, yönetimdeki kabiliyetsizliğiydi. (Türkiye’de lokantalara ekmek verilmesi yasaklandı)

1989: Anayasa Mahkemesi’nin ‘türbanla derse girilemeyeceğini hükme bağlayan kararı’ üzerine Türkiye’nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri yapılmaya başlandı. Anayasa Mahkemesi, yetkisi olmadığı halde laikçi bir kafa yapısıyla eğitime müdahale etme cüretinde bulunmuş ve anayasada olmayan kararlar alarak hüküm ihdas etmişti. Mahkemenin bu darbe niteliği taşıyan müdahalesi, laikçi kesimler tarafından anayasanın da üzerinde bir konuma yükseltilmiş; İslam’a ve tesettüre düşmanlık günümüze kadar sürdürülmüştür. (AYM’nin Türbanla derse girilemeyeceği kararı)

2014: Terör çetesi, Mescid-i Aksa ve çevresini önce ziyaretçilere kapattığını duyurdu; ardından işgal güçlerinin alçak askerleri, Mescid-i Aksa’nın içine postallarıyla girdi. Teröristler, Aksa’nın içinde dakikalarca Filistinli Müslümanlara ateş açtı. Mescid içinde büyük tahribatın yapıldığı ve Kur’an-ı Kerimler’in yere atıldığı görüntüler ortaya çıktı. (Mescid-i Aksa’ya saldırı)

2014: Suriye’nin başkenti Şam’da, havan topunun bir okula isabet etmesi sonucunda 15 çocuk hayatını kaybetti. (Havan topu okula isabet etti)

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.