Bitlis'in Mutki İlçesi Hz. Ömer Zamanında Kim Tarafından Fethedildi?

Bitlis'in Mutki İlçesi Hz. Ömer Zamanında Kim Tarafından Fethedildi?
 İnternet Editörü
Bitlis'e bağlı Mutki ilçesi, tarih boyunca Asurların, Perslerin, İskender Roma ve Bizans İmparatorlukları'nın hâkimiyetinde değişen bir kader yaşadı.

Bitlis'e bağlı Mutki ilçesi, zengin tarihinde birçok medeniyetin etkisi altında kalarak çeşitli hükümetlerin egemenliği altında bulundu. Ancak, ilçenin en çarpıcı dönemi Halife Hz. Ömer'in liderliğindeki Müslüman Arapların bu toprakları fethetmesiyle başladı.

Tarihi Boyunca Türk Gücünün İzinde

Tarihi boyunca birkaç kez el değiştiren Mutki, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'ya açılan Türk gücünün ilk durak yerlerinden biri oldu. Çeşitli Türk beyliklerinin idaresi altına giren bölge, 1514 Çaldıran Zaferi'nden sonra Osmanlı Devleti'nin topraklarına katıldı.

1914-temmuzu-bitlis-1.png

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni ve Rus işgali altında kalan Mutki, 6 Nisan 1916 tarihinde işgalden kurtarıldı. Ardından, ilçe Bitlis'in 1935 yılında il olması ve teşkilatlanması sürecinde "Mutki" adını alarak, 1938 yılında Miritağ köyünde başlanan Hükümet Konağı'nın tamamlanması ile günümüze kadar bu adla anıldı. Mutki, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çeken bir ilçe olarak hafızalarda yer edindi.

bitlisin-mutki-ilcesi-hz-omer-zamaninda-kim-tarafindan-fethedildi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.